Friday, June 7, 2019

Ironi sungguh. Bila ada orang yang nak kita faham dia. Sedangkan dia takda pun nak faham kita. 💆💆💆

Tips Penjagaan Wajah (cara aku)

Wednesday, May 1, 2019

Assalamualaikum..

Hi semua. Hari ni aku nak share cara-cara aku jaga kulit muka aku sendiri. Mesti lah sendiri kan, takkan muka orang lain pulak. Haha. Okay, tak lawak. Lain orang lain cara dia la kan, sebab kulit muka masing-masing pun berbeza. Tapi tak kisah lah pasal tu, yang penting basic steps korang jangan nak lupa buat setiap hari, okay.

Kulit aku alhamdulillah takda lah masalah sangat, cuma masalah liang pori tu je lah yang ketara sikit. Lagipun pori tak dapat nak hilang kan, tapi kita dapat kurangkan la lubang-lubang pori yang sebesar alam tu 😜🤣

Aku pasti ramai dah tahu kan basic penjagaan kulit muka. Tapi  takpalah aku nak jugak tepek dekat blog ni, as a keeper. Hihi. First aku akan cuci muka dengan pencuci muka yang sesuai dengan kulit muka kita la, oily atau normal atau combination. Aku punya normal, so aku prefer guna :

Ni brand yang aku guna dari aku form 1 kot sampai lah sekarang ! Setia kan aku? Haha. Aku suka Ginvera ni sebab ada extract green tea. Boleh beli dekat Guardian atau Watson.

Aku tak suka sebenarnya tukar tukar cleanser ni, sebab aku kan setia orangnya, hihi. Tapi disebabkan aku ada baca satu info kata, pencuci muka kita ni perlu tukar juga lepas dah lama sangat guna yang sama. Sebab ye lah, dah takda effect kan. So, aku usha la Hada Labo. Alhamdulillah setakat ni bila aku nak beli je selalu ada offer. Harga Hada Labo ni mencekik darah jugak lah haha. Tapi product ni elok sangat. Aku cuba kali pertama dah jatuh cinta. Harga mahal, tapi boleh lah sebab tahan lama. Guna sikit secoet je untuk cuci muka tu.

Ni la Hada Labo cleanser yang aku guna. Dia ada banyak jenis masalah kulit lain yang kau boleh pilih. Aku pilih untuk kecilkan pore la sebab pore kulit muka aku memang nazak jugak la kalau tengok dekat 🤣

Then lepas korang cuci muka, korang perlu guna toner untuk bersihkan dan tutup liang pori yang menonong terbuka lepas kita cuci muka tadi tu. Toner aku pakai Hada Labo jugak

Ni toner yang aku guna. Hada Labo ni lebih pada hydrating lotion la, ada banyak jenis kalau kau perasan. Kau kena pilih yang sesuai dengan kulit muka kau lah kan. Jangan main redah je. Aku guna yang rich texture punya, untuk kulit normal. Aku suka toner ni sebab boleh rasa kulit muka jadi moist lepas applied. Boleh beli dekat Watson atau Guardian.

Then lepas toner, korang boleh apply serum tapi aku tak guna pun, cukuplah sekadar toner. Lepas toner aku terus pakai moisturizer cream. Ni aku pun guna Hada Labo, Hydrating Water Gel Gokujyun. Aku in love gila gila dengan cream ni. Tak melekit dan mudah meresap dalam kulit sebab dia dah tulis sesiap Ultra-lightweight Gel, so memang ringan la texture dia


Harga dia boleh la buat nafas aku semput. Tapi bagi aku berbaloi la sebab cream ni boleh tahan sampai 3 bulan, of course la depends pada macam mana korang guna kan. Cream ni guna sikit pun dah okay. Boleh beli dekat Watson atau Guardian.

Lepas dah apply cream tu aku guna sunblock. Sunblock ni sangat sangat penting sebab negara kita ni pun dah tahap panas macam apa kan, UV level sangat sangat lah tinggi. So apply sunblock boleh la block sikit UV bahaya tu. Sunblock jugak boleh elakkan kulit wajah korang berjeragat. So better start pakai dari sekarang la sebab nanti bila jeragat bermaharajalela memang takda guna la kan.


Ni Biore sunblock yang aku pakai sekarang. Pun water-gel structure. Aku suka jenis gel macam ni sebab tak melekit dan sangat mudah meresap ke dalam kulit muka. Boleh beli dekat Watson atau Guardian.

Dulu aku guna sunblock Nature Republic (California Aloe SPF50). Okay je sunblock tu cuma bila aku apply texture cream dia tu melekit dekat muka dan nampak la muka aku makin putih macam "tepung gomok" ore kelate kato, so aku tak berapa berkenan la. Tapi sunblock ni sangat bagus okay. Produk dari Korea. Atas preference masing masing la. Aku beli online.

Tu lah basic penjagaan kulit muka yang korang tak boleh tinggal. Mungkin lain orang lain cara, tapi cuci muka-guna toner, sunblock dan pelembap jangan lupa dan tak boleh tinggal, okay? Scrub muka juga penting untuk korang buang sel sel kulit mati. Wajib skrub 2 kali seminggu je. Tak boleh lebih dari tu, sebab nanti kulit muka korang akan jadi kering kontang banyak hilang air 🤣

Untuk scrub aku guna brand Cosmoderm.

Bagi aku facial scrub cosmoderm ni okay lah. Ni guna lepas korang cuci muka pakai clenaser okay. Boleh beli dekat Watson atau Guardian atau farmasi berdekatan anda. Harga berpatutan taklah mahal macam Hada Labo tu. Haha. 

Moisturizing mask cosmoderm ni pun bagus. Aku suka. Pakai lepas cuci muka, biar 30 min. Then cuci muka pakai air suam, apply toner dan moisturizer cream. Boleh rasa beza kulit muka lepas buat step tu. Boleh beli dekat Watson atau Guardian atau farmasi berdekatan anda 🤣.

Untuk bibir aku guna mentholatum dan vaseline. Selalunya aku pakai waktu nak tidur la kan. Pakai vaseline lips tu dulu then apply mentholatum tu. Rasa sejuk sejuk je bibir. Hihi. Boleh beli dekat Watson atau Guardian.

Ni pun aku rasa penting tau, vaseline cream biasa. Boleh je nak apply dekat bibir. Tapi aku lebih suka yang spesifik untuk bibir macam foto kat atas tu. Yang cream ori ni selalu aku sapu dekat kaki la, boleh buang sel sel kulit mati dan lembutkan kaki. Yang ni tak sesuai ye if nak apply dekat kulit muka sebab texture dia sangatlah kasar dan melekit. Nanti liang pori lagi terbuka sebab tersumbat gel ni. So apply dekat mana yang perlu je. Boleh beli dekat Watson atau Guardian. Harga mur mur je 🤣

So konklusinya, aku suka sangat brand penjagaan wajah dari Hada Labo tapi disebabkan harganya yang nauzubillah, aku hanya mampu guna produknya yang biasa biasa je dulu. Hihi. Tunggu lah bila ada rezeki dapat kerja okay aku mungkin usha yang lagi best. InsyaAllah. Tolong doakan aku ye kawan kawan. So, itu je lah perkongsian dari aku. Tak ada lah special mana pun macam sesetengah orang yang guna produk sampai ribu riban tapi alhamdulillah aku bersyukur la sebab kulit muka aku tak cerewet sangat untuk guna produk-produk ni. Jaga kulit wajah ni takdalah susah mana, yang penting kena konsisten. Nanti korang akan dapat tengok  hasilnya. Untuk diri korang juga kan, dan semestinya bakal suami atau suami korang sendiri 🤭.Yang penting korang jangan lupa minum air putih secukupnya. Dan jugak detoks badan korang, tak kisahlah dengan lemon ke, halia ke yang penting detoks, okay. Nanti maybe aku boley story lain pasal detoks yang aku biasa buat. Hihi. 🤗

Tu je lah dari aku. Thanks sudi baca sampai habis 🤗.

Till then, byee

Love,
Fizah, Jah, Jess, Joss 😜

Your manuscript has been accepted for publication !

Monday, April 22, 2019

Assalamualaikum and hi everyone.

I am so happy and blessed right now. So, as a researcher or postgraduate student you guys must know that we need publication for the KPI purpose. You know, recently UMT has encouraged us to publish in a high impact journal, which is not include in Scopus only ! To be honest, I felt a bit sad, and angry at the same time. Because publishing in a high impact journal isn't as easy as abc. You need at least 3 month to know either your submitted manuscript has been approved for publication or not. And imagine that after 3 month then, you get heartbroken comments from the reviewers? Your manuscript has been REJECTED!. Can you imagine that? Hahaha. But okay, we take it as a challenge. Yoshhh !

Me myself felt disappointed many many times because of manuscript rejection. Haha. But that is okay. I take that as a learning process. We also learnt from the reviewers' comments. Thats how we improved our scientific manuscript ! But yeah, I admit that it is very hard for me to get back on track again once you received bad news. You need to re-do everything. You need to reformat the manuscrip according to the journal's author guidelines, seriously, huhhhhh. Maybe for some other researchers, they think publishing is easy, but truly a BIG NO for me haha. But somehow, I will surely get use to this kind of thing, perhaps. InsyaAllah..

So, just want to share a good news to you guys (or maybe, there's no one reading this), thats okay, I'm just gonna put here as a token of appreciation for my work. One of our manuscript has been accepted recently, by Fish and Shellfish Immunology !! That journal is Q1 journal. Yeayyy I'm so happy. Alhamdulillah. Thank you Allah. For some of you might not familiar with this kind of things. There are tremendous journal for manuscript publication you can find. But to publish in a high impact journal (journal that is very established and has been granted as quartile 1, Q1) truly need an established work. Alhamdulillah again !

Yeayyy alhamdulillah for the accepted manuscript! Big thanks to Dr Laith for opportunity to collaborate for the manuscript!

Next time, I might be blogging on this Journal submission thingy, okay?

Now I got 11 articles have been published. Alhamdulillah. Looking forward to my other manuscripts. Hope everything went well. InsyaAllah. Please pray for me ya 🤗

Love,
Fizah, Jah, Jess

Good Little Tiny Creatures

Saturday, November 11, 2017

Assalamualaikum and Hi !

How are you guys doing? Hope everyone's great !. I'm okay, not really great, but alhamdulillah still alive. Feeling a bit stressful due to my dissertation !. Please do pray for me ya. Feels like wanna write something, in related to my doctorate study (in hope stress will go away lol :p). 

You guys familiar with bacteriophage? Or should I say, virus? Of course everyone of us know what virus is, right? But, similar to human (opss), there's two type of these virus genuinely known as bacteriophage, which is good and bad one ! The one I'm in love (opss again!) is of course with the good one, namely LYTIC bacteriophage, or we called them lytic phage, in short. While the bad one is lysogenic phage. But you guys must be asking wth is this lytic and lysogenic? Well, basically a good virus (lytic) is the one that naturally kill off any targeted bacteria by attaching themselves to the bacterial cells, hijacking their genome materials, producing progenies (son, daughters :p) until the cells burst out. That's literally will kill off the bacteria, right? 

Have you heard the saying goes "make friends with the enemies of your enemies"?, so this is how the study goes on. We'll be seeking for alternative therapeutic to antibiotics by making friends with this kind of phage, to kill off any pathogenic and virulent (dangerous, bad) bacterial, which may cause disease outbreak. 

Till then, bye bye. :p

Allah does not burden a soul beyond that its capacity [2:286]

Thursday, January 7, 2016

Its been 3 years. But still struggling hard to finish mine. Three years surely is a long journey but trust me, it is BEAUTIFUL. Life as a student couldnt be traded to anything else, priceless, is there any word suit this? Hmm, I dont think so. Lol. Its hard, and sometimes a disaster but that okay because at the end these obstacles will definitely give you a beautiful life ahead.

Stop when you are done, not when you are tired. But seriously I am done, tired. Hoii bila nak habis ni. Huhu :(

Hope to get this done and may He ease me to let them proud of me. Semoga dipermudahkan. Rasa macam nak gila dah dengan projek and whole other things. But He knows better, kan? For sure.

Anyway, wanna know my tips to gather up the strength when Im feeling down? Please remember your ma and abah, your family, then surely the strength will come to your wayyyy.

And remember this :

Allah does not burden a soul beyond that its capacity [2:286]

Tolong doakan saya mampo grad tahun ni ye? Thanks. Semoga kalian juga dipermudah.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...